Sunday, April 17, 2011

resepi trifle

Bahan2:

swiss roll cake,
5 sudu tepung kastard bancuh dgn air
susu cair 1 tin,
gula 3-4 senduk kecil,
1 paket jelly crystal (jenama nona kalau boleh)
koktel buah 1 tin.


C
ara2: potong swiss roll cake and susun rapat2 dalam bekas. pastu, dalam periuk, panaskan susu cair + gula + bancuhan tepung kastard. api jgn besar sgt, api sederhana. kacau kacau dan kacau sampai pekat, jgn tinggal takut dia berketul. bila dah pekat tuang atas kek, sampai ttp semua kek tu. then jelly tu bancuh dgn air panas. guna sudu, letakkan bancuhan jelly tu atas kastard tadi. then taburkan koktel buah tu atas sekali and ratakan.


p/s: jgn tuang terus tau jelly tu atas kastard, nnt berlubang, so better guna sudu. after dah habis semua tu, letak dalamfridge. tggu sejuk and keras sikit kastard tu


PASTU NGAP3!


SELAMAT MENCUBA.. =)



-thanks to my sifu: kak wa!

1 comment:

shamila said...

like laju-laju~ ;)