Langkah Tercipta+ Seiring usia+ Menempuh dengan redha+ Hadapi bersamaNya.. Biarkan Hati Ini+ Berbicara Sendiri+ Kenangan Dihati+ Kekal Abadi+ Terpatri+ Bersama Ukhuwwah Sejati+ Bukan Sekadar Fantasi+ Tetapi Impian Realiti..
Sunday, August 14, 2011
jom masuk dapur! =)
Resipi untuk buat icing cupcake atau kek.
Bahan-bahan ( utk kek dlm 20cm atau 30 pcs cupcakes )
1/2 cwn shortening
1/2 cwn butter
(kalau nak warna putih, guna 1 cwn shortening, tak perlu butter)
1 sudu kecil esen vanilla
4 cwn gula icing (ayak)
2 sudu besar susu segar atau air. (Kalau guna susu segar, kena pastikan kek disimpan dalam peti sejuk dan dimakan segera. Kalau nak tahan lama, guna air sahaja pun boleh)
Cara-cara
1. Pukul shortening hingga kembang. Masukkan butter dan pukul lagi sampai kembang. Masukkan esen vanilla dan pukul dengan kelajuan perlahan.
2. Masukkan gula icing sedikit demi sedikit sampai habis dan pukul lagi sampai gebu. Lepas tu masukkan susu segar atau air tadi. Pukul lagi sampai gebu dan putih.
3. Masukkan pewarna (guna pewarna serbuk) dalam bekas berasingan jika perlu.
sumber
RESEPI CUP CAKE
Bahan-bahan ( 20-25 cup sederhana )
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan (2 sticks) butter-suhu bilik
2 cawan gula
4 telur saiz A
1 cawan susu segar
1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara
campurkan kedua2 tepung, ketepikan.
pukul butter hingga berkrim, masukkan gula, pukul lagi.
masukkan telur satu persatu, pukul. masukkan tepung dalam 3 bahangian diselang selikan dengan susu n esen.
masukkan dalam cawan kertas n bakar selama 20-25min.
biar sejuk n hias ikut suka
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment