Tuesday, April 20, 2010

Kita bertanya : Quran menjawab

sekalung tahniah buat warga uia yg berjaya capai target xm..
buat yg kurang berjaya..
renung-rununglah kata2 ini dan
truskan usaha anda tuk sem2 yg mndatang..jgn putus harapan ok..


KITA BERTANYA :
KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB :
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
(Surah Al-Ankabut ayat 2-3)


KITA BERTANYA :
KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN

QURAN MENJAWAB :
"Boleh jadi kamu membenci sesua tu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
(Surah Al-Baqarah ayat 216)


KITA BERTANYA :
KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB :
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
(Surah Al-Baqarah ayat 286)

KITA BERTANYA :
KENAPA RASA KECEWA?


QURAN MENJAWAB :
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg
beriman."
(Surah Al-Imran ayat 139)

KITA BERTANYA :
BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?


QURAN MENJAWAB :
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
(Surah Al-Baqarah ayat : 45)


KITA BERTANYA :
APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?

QURAN MENJAWAB :
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... "
(Surah At-Taubah ayat : 111)

KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

QURAN MENJAWAB :
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
(Surah At-Taubah ayat 129)

KITA BERKATA :
AKU TAK DAPAT TAHAN!!!


QURAN MENJAWAB :
"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
(Surah Yusuf ayat 12)

dari:LINK


alhamdulillah..
praise to Allah again coz lend me His substances belongs to Him..
yesterday, everybody(yg blajar kat uia) started to check da result for sem2 2009/2010
i've got a flying colours but without wing la.

mcm kat matrik dl..
each sem result naik
tapi naik dlm 0.0sumtim je..

it happened again for me in this sem..
overall i am able to maintain my CGPA ..
Subject for Tools for Thinking yg xcpai target A.
dan sume org mmg jangka pon benda ni berlaku..
sbb subjek ni la plg mguji minda..huhu.but its ok..
aku da cuba yg termampu..Thanks God!

kesimpulan:
try hard and hard yer cik dd to reach your goals!
short sem ni score lbh elok sket..
make sure dpt A solid.no minus2..n xmau tgk B or C dlm result slip nati orait??
..insya allah i will..
yakin kat diri sndri tu penting..!
gambate ok!

2 comments:

Lukisan Hati said...

congrates dD!mg terus sukses!

smile_starsz said...

thanks Sarah! May Allah bless us..